Btw verleggen betekent dat je de btw op een factuur niet in rekening brengt maar verlegt naar de ontvangende partij. Dit is niet hetzelfde als goederen zonder btw versturen (= 0% btw).

Wanneer moet ik btw verleggen?

Btw verleggen doe je alleen als er wel btw op de goederen/diensten zit, maar je geen btw ontvangt.

Voorbeeld 1. Je hebt klanten in het buitenland en moet hen een factuur sturen voor jouw geleverde product of diensten. Zij betalen btw in eigen land. Je hoeft geen btw aan je afnemers te berekenen.

Voorbeeld 2. Je hebt iets gekocht of een dienst afgenomen uit het buitenland. Op de factuur staat geen btw. De btw wordt verlegd naar jou als afnemer.

Wanneer moet ik zelf btw verleggen?

Btw verleggen kan bijvoorbeeld voorkomen bij het sturen van een factuur naar een bedrijf dat niet in Nederland is gevestigd maar elders in de EU. De goederen/diensten zijn dan wel btw-plichtig. In dit geval moet de btw niet worden betaald in Nederland, maar in het land waar ze naar toe zijn gestuurd. Je rekent in een dergelijk geval geen btw maar zet op de factuur 'btw verlegd'. Dit betekent dat de afnemer er zorg voor moet dragen dat de btw wordt betaald.

Wat als je een factuur ontvangt met verlegde btw?

Het kan ook zo zijn dat je zelf een factuur ontvangt waar geen btw op staat, maar waar de btw is verlegd naar jou toe. Je slaat de factuur in je administratie dan alsvolgt op:

  • Je geeft de aankoopprijs op én
  • De btw wordt automatisch berekend

Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst en zal verschijnen onder 4a of 4b in je Gekko btw rapport, respectievelijk voor facturen buiten of binnen de EU. Gelukkig mag je de btw ook weer terugvragen bij de Belastingdienst, dus verschijnt hetzelde bedrag bij je voorbelasting in je Gekko btw rapport. Kortom, netto betaal je niets.

Meer weten?

Btw verleggen is niet heel moeilijk maar je kunt gemakkelijk fouten maken. Mocht je nog meer willen weten, neem dan contact op met een boekhouder of bekijk de site van de Belastingdienst.