Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je btw-aangifte gaat doen:
 
Dit zijn de meest belangrijke punten:
  1. De factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte
  2. Zorg dat je de btw-aangifte op tijd indient en betaalt
  3. Vergeet niet de verlegde btw mee te nemen (buitenlands ingekochte diensten)
  4. Houdt rekening met de kleine ondernemersregeling
  5. Let er op dat je niet van alle zakelijke etentjes de btw mag aftrekken

1. Factuurdatum is leidend voor de btw-aangifte

Voor de btw aangifte dien je uit te gaan van de datum van de factuur. Dit betekent dat je alle facturen binnen een bepaalde termijn (maand, kwartaal, jaar) moet meenemen in je btw-aangifte. Andersom gezien, je mag dus niet uitgaan van de betaaldatum of verzenddatum. Dan kun je bij controle in de problemen komen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Als je hier meer over wilt weten, raden we je aan contact op te nemen met de Belastingdienst of een adviseur.

2. Zorg dat je de btw-aangifte op tijd indient en betaalt

Als je te laat aangifte doet of te laat betaalt kan er een boete volgen. Zorg dus dat je er op tijd aan begint en houd al je inkomsten goed bij.

3. Vergeet niet de verlegde btw mee te nemen

Heb je inkomsten waarbij de btw is verlegd naar jouw bedrijf? Op de factuur staat dan meestal geen btw. Deze moet je echter wel aangeven. Je mag dit weer als voorbelasting in aftrek brengen. Per saldo draag je dus niets af. Echter, je bent wel verplicht om dit aan te geven in je btw-aangifte.

4. Houdt rekening met de kleine ondernemersregeling

Je kunt in aanmerking komen voor belastingvermindering. Als je totale btw in een jaar lager is dan € 1.883, dan hoef je helemaal geen btw te betalen.

5. Let er op dat je niet van alle zakelijke etentjes btw mag aftrekken

Waar je heel erg bij moet opletten is als je gaat lunchen of dineren met een zakenrelatie of met je collega's. Je mag de btw namelijk niet aftrekken als:

  • het eten en drinken wordt genuttigd in een horecagelegenheid
  • een cateraar het eten en drinken verzorgt in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht (bijvoorbeeld een partytent of een afgehuurde ruimte)